Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Πως συμβουλεύεις;

Μιλούσα με μία γυναίκα. Αρχικά μου έλεγε ότι της αρέσουν αυτά που γράφω. Μετά μου ζήτησε κάποια συμβουλή. Να κάνει αυτό ή να κάνει κάτι άλλο; 
Ξέρετε είναι τέχνη να δίνεις συμβουλές. Όπως τέχνη είναι και τα συμπεράσματα, που βοηθάνε μία σωστή συμβουλή.
Μιλάω για αυτά τα συμπεράσματα που δεν έχουν δράμα και υπερβολή μέσα τους. Που έχουν διαύγεια. 
Πολλοί έχουν ποτιστεί στο δράμα, που υπάρχει άφθονο και σε μυθιστορήματα, στο θέατρο, σε τραγούδια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης, στην πολιτική, στις σχέσεις, αλλά και σε άλλα…
Ακούω ανθρώπους που δίνουν συμβουλές, και αυτό που κάνουν είναι να προτείνουν τη γνώμη τους, τις θεωρίες τους. Αυτό που πάει στους ίδιους και να ισχυρίζονται ότι έτσι πρέπει να κάνεις.
Αλλά τέτοιες συμβουλές είναι αρκετά ακατάλληλες σε πολλές περιπτώσεις. 
Για τον απλό λόγο ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για να μας ταιριάζουν τα ίδια. 
Ακόμα και ο ειδικός, όσο πιο καλός είναι τόσο περισσότερο Θα προσέξει τις συμβουλές του. Αφού ξέρει ότι έχει να βοηθήσει αυτόν που στηρίζει, να βρει μέσα από την ανάγκες του και τις προτεραιότητές του (δηλαδή μέσω της αυτογνωσίας) αυτό που θα του ταιριάζει. 
Και έτσι, θα έχει τη δυνατότητα ο υποστηριζόμενος να απαντήσει στα διλήμματα του μέσα από τις πραγματικές του ανάγκες, και όχι μέσα από τις διαρκείς προτάσεις του marketing, της κοινωνίας ή ακόμα και τον προτάσεων σχολών ψυχολογίας. 
Ναι δεν ταιριάζει σε όλους κάποιος κανόνας της ψυχολογίας! Σε αρκετές περιπτώσεις έχει να προσαρμοστεί στην ιδιαιτερότητα μας.
Είχα ακούσει και μία ακραία περίπτωση ενός ΄΄ειδικού΄΄ που επίμονα ‘’συμβούλευε’’ τον άνθρωπο που ‘’υποστήριζε’’, να πουλήσει το σπίτι του και με τα λεφτά που θα έπαιρνε από το σπίτι, να πάει να σπουδάσει ώστε να κατακτήσει το όνειρό του! (σπίτι που ούτε καν ανήκε στον δεύτερο, αφού δεν του το είχε κληρονομήσει ακόμη!). Με αποτέλεσμα αυτή η επίμονη συμβουλή, να φέρει μεγάλες δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς του. Που δεν ήθελαν να πουληθεί το σπίτι...
Έτσι είχε κάνει και ο΄΄ειδικός’’. Πήγε στην Αμερική και πήρε ένα μεγάλο πτυχίο από κει. Και αυτό που κυρίως κατάλαβε, είναι ότι έχει να χειραγωγεί τους ανθρώπους που έρχονται να του ζητήσουν υποστήριξη! 
Τελικά υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν βάθος και καταφεύγουν σε μεγάλα πτυχία. Και ξέρετε τα΄΄πτυχία δυσκολεύονται’’ να δώσουν μία πραγματική εμβάθυνση στον κατέχοντα του πτυχίου, αν δεν πήγε παρακάτω από τη θεωρητική γνώση.
Για αυτό μην τους προτιμάτε μόνο για τα πτυχία, κοιτάξτε αν πραγματικά έχει εμβαθύνει αυτός ο άνθρωπος, ειδικά στην εποχή μας που υπάρχει υπερπαραγωγή διδακτόρων. 
Τελειώνοντας θα πω: είναι τέχνη η συμβουλή, και πρόσεξε όταν την δίνεις και όταν την παίρνεις.
~Πέτρος Κ.~

Συνειδητοποιήσεις για καλύτερες επιλογές.
Φιλοσοφία, ψυχολογία, life coaching με απλό, ουσιαστικό τρόπο. 
Παρακαλώ μοιραστείτε το.


Σελίδες που θα σας ενδιαφέρουν:
https://www.facebook.com/axehasta/
https://twitter.com/Petros_Kalogia


Αν δεν αλλάζουν οι συνθήκες

Αν δεν μπορείς να αλλάξεις τις  συνθήκες,  άλλαξε ο ίδιος… έτσι με  τον καιρό θα αλλάξουν και οι συνθήκες. Πέτρος Κ. Από το βιβλίο π...